Belangrijke Informatie Bij Het Verkopen Van Uw Bedrijf

Een bedrijf verkopen vergt de nodige kennis. Via deze pagina heeft u toegang tot checklists, stappenplannen, tips en trucs die onmisbaar zijn bij elke bedrijfsoverdracht. Let op: de handige informatie die u hier aantreft, wordt regelmatig geactualiseerd en luitgebreid met nieuwe artikelen.


KvK signaleert gat in de markt bij advisering Bedrijfsopvolging

Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat de markt voor advisering bij bedrijfsoverdracht, lacunes vertoont. 90 procent van kleine ondernemers (tot 10 personeelsleden) ondervindt problemen bij het overdragen/beëindigen van hun bedrijf.

Wat is de waarde van een onderneming?

Geen bedrijf is van onschatbare waarde. Als u een onderneming koopt of verkoopt, kunt u voor de noodzakelijke waardebepaling gebruikmaken van een aantal methoden. Op deze website treft U hier meer informatie over. Het resultaat ervan dient als een richtlijn en onderbouwing van vraag- en aanbodprijzen.

Verkoop eigen bedrijf: het opvolgingsvraagstuk

Bij de verkoop van een bedrijf is het opvolgingsvraagstuk niet te vermijden. Waar moet men op letten en wat zijn de succesfactoren bij de opvolging? Een opvolgingsplan helpt de zaken op een rij te zetten.

Tips en trucs voor effectief onderhandelen

Het onderhandelen over een bedrijfsoverdracht met de meeste Spaanse ondernemers is eenmalig en spannend. Maar ook ongrijpbaar. Waar begint het onderhandelen en wanneer houdt het op? Wat is ‘goed’ onderhandelen. En hoe kunt u het verbeteren?

Kredietcrisis dwingt DGA tot meer creativiteit bij verkoop familiebedrijf

De kredietcrisis bemoeilijkt de overname van familiebedrijven. Anders dan gebruikelijk, is de financiering van een overname niet langer (alleen) een probleem aan koperszijde.

Overdragen van immateriële zaken

In veel gevallen vindt een overnemende partij het wenselijk dat de kennis en ervaringen en de netwerken van de huidige directeur op een goede manier worden overgedragen. Maar hoe moet u zoiets aanpakken met immateriële (en daardoor vaak ongrijpbare) zaken?

Fiscaal: De verkoop van de BV

Bij de verkoop van een Besloten Vennootschap (Sociedad Limitada of S.L. in het Spaans) kunt u de onderneming overdragen door uw aandelen te verkopen. Maar u kunt ook kiezen voor een verkoop van de activa en passiva van de onderneming. Wat zijn de verschillen? En waar moet u beslist op letten bij de overdracht van uw BV?

Opvolging in het familiebedrijf

Familiebedrijven vormen de kurk waarop de Spaanse economie drijft. Toch blijken veel ondernemers hun opvolging in het familiebedrijf niet goed geregeld te hebben. Een goede voorbereiding is dus noodzakelijk, ook op fiscaal en financieel gebied.

De verschilende fasen van het overdrachtsproces

Uw bedrijf overdragen is niet iets wat u van de ene op de andere dag doet. Er gaat een heel proces aan vooraf, en er komt nog een heleboel achteraan. Wij onderscheiden daarin verschilende fasen.

Advies inwinnen.. maar bij wie?

Elke fase van de verkoop van een bedrijf vraagt een ander soort advies en mogelijk een andre adviseur. Welke aanbieders zijn er?

‘Bidbook’: vraag om een informatiememorandum

Een informatiememorandum is een boekwerk waarin alle ins en outs van een bedrijf zodanig staan beschreven dat een potentiële koper een goed inzicht krijgt in het bedrijf. Zo’n informatiememorandum (ook wel ‘bidbook’ genoemd) stelt in koper in staat een eerste prijs of prijsrange te bepalen.

Goodwill: de onzichtbare meerwaarde van een onderneming

Bij een bedrijfsverkoop is in de uiteindelijke prijs ook de goodwill opgenomen. Dit is de meerwaarde van een onderneming, bovenop de waarde van de activa en passiva (het zichtbare eigen vermogen). Goodwill is niet zelden een complex vraagstuk, met soms verraderlijke (fiscale) haken en ogen.

Tips bij de keuze van een extern adviseur

Een bedrijfsoverdracht is een ingrijpend proces. Het is niet eenvoudig om de financiële, fiscale, organisatorische en persoonlijke aspecten ervan zonder steun van buitenaf af te handelen. Maar hoe bepaalt u uiteindelijk met wie u in zee gaat? Tips voor bij de keuze van een adviseur.

De DGA en bedrijfsmatig onroerend goed

Het bedrijfspand is een belangrijk onderdeel van het ondernemingsvermogen. Het pand kan op naam staan van de BV of op naam vande directeur-grootaandeelhouder. Bij het maken van de keuze voor een over te nemen onderneming spelen (locatie van) het bedrijfspand en fiscale motieven een grote rol.

Hoe zakelijk bent u privé?

Ondernemerschap zit je in de genen. Ondernemerschap is ook passie. Daarom steken ondernemers veel tijd, energie en geld in hun bedrijf. Vooral in de start-en overname fase, maar ook bij groeiscenario’s zal de ondernemer zichzelf geregeld moeten wegcijferen en is het moeilijk een balans te vinden tussen zakelijke activiteiten en het privéleven.

Checklist: Overneembaar maken van een bedrijf

Bij een bedrijfsoverdracht is het de kunst om de potentie van het bedrijf zo goed mogelijk in beeld te brengen én te verankeren in de organisatie. Als niet alleen klanten, gebouwen en machines worden verkocht, maar óók een goed geoliede organisatie, dan kan een bedrijf tegen de meest gunstige voorwaarden voor alle partijen worden overgenomen. Vraag om onze gedetailleerde checklist, zodat alle partijen snel inzicht krijgen in de mate waarin een bedrijf optimaal overneembaar is.

business-1477601_1280

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s